• Rijtips

  18
  green-driving
  Ecologisch

  rijden

  Schakel bij lagere toerentallen

  Als je wagen een handgeschakelde versnellingsbak heeft, schakel dan bij een lager toerental naar een hogere versnelling. Als algemene richtlijn is het aangewezen op te schakelen vooraleer de motor 3.000 toeren draait als je met een benzinewagen rijdt, en voor 2.000 toeren bij een diesel. Als je auto een automatische versnellingsbak heeft, kan je best de 'sport'-modus vermijden omdat de automaat dan bij hogere toerentallen opschakelt. Vermijd ook gebruik te maken van de 'kick down'-mogelijkheid, die de automaat dwingt tot terugschakelen voor een agressievere acceleratie.

  Schakel van eerste naar derde versnelling

  Op vlakke, rechte wegen kun je rechtstreeks van eerste naar derde versnelling schakelen voor een lager verbruik. Accelereer rustig en vermijd het meer dan halfweg indrukken van het gaspedaal.

  Anticipeer op de verkeersomstandigheden

  Kijk vooruit om de verkeerssituatie te beoordelen. Vermijd onnodig optrekken of remmen, want minder stoppen en starten dringt het verbruik en de CO2-uitstoot terug.

  Hou een stabiele snelheid aan

  Rij aan een constante snelheid in de hoogst mogelijke versnelling. Zo is 80 kilometer per uur in de hoogste versnelling perfect haalbaar voor de meeste auto's en zal je verbruik daarbij lager zijn.

  Schakel de motor uit

  Als je meer dan één minuut moet wachten in een file of voor een spooroverweg kan het uitschakelen van je motor je tot een halve liter brandstof per uur doen besparen.

  Schakel de airconditioning uit

  Gebruik de airconditioning alleen wanneer je ze nodig hebt. Studies hebben uitgewezen dat het gebruiken van de airconditioning het verbruik verhoogt (tussen 2% en 10%).

  Gebruik de boordcomputer

  De gegevens van je boordcomputer helpen je brandstof te besparen. Ze geven vaak een indicatie van het momentane verbruik, waardoor je kan ontdekken hoe je rijstijl het verbruik van je auto beïnvloedt.

  Rij trager

  Meer dan 50% van de energie die nodig is om een auto voort te bewegen, wordt gebruikt voor het overwinnen van de luchtweerstand (het uit de weg duwen van de lucht). Hoe sneller je rijdt, hoe meer de luchtweerstand en het verbruik toenemen. Door het verhogen van je rijsnelheid van 100 kilometer per uur naar 120 kilometer per uur zal je verbruik met ongeveer 20% stijgen. Je snelheid van 100 naar 90 kilometer per uur terugbrengen doet het verbruik daarentegen met ongeveer 10% dalen.

  Verwijder wat je niet nodig hebt uit je auto

  Neem geen onnodige zaken mee in of op je auto. Een dakimperiaal verhoogt de luchtweerstand waardoor het verbruik toeneemt. Het meenemen van onnodig gewicht in de koffer heeft hetzelfde effect.

  Sluit je ramen

  Een open raam verhoogt de luchtweerstand aanzienlijk bij snelheden boven 50 kilometer per uur. Bij hogere snelheden kan het efficiënter zijn de airconditioning te gebruiken.

  Gebruik de snelheidsregelaar verstandig

  Op lange, rechte wegen helpt de snelheidsregelaar (cruise control) je een stabiele snelheid aan te houden. Schakel hem echter uit op wegen met veel hellingen. De automatische versnellingsbak zal in dat geval namelijk terugschakelen op hellingen om de geselecteerde snelheid aan te houden, terwijl de bestuurder de helling zelf aan een lagere snelheid zou genomen hebben.

  Let op je bandendruk

  Hou je bandendruk in de gaten. Te weinig opgepompte banden hebben meer rolweerstand. Algemeen wordt aangenomen dat een 20% te lage druk leidt tot een meerverbruik van 3%.

  Onderhoud je wagen correct

  Verwissel de olie en de filters zoals aangegeven in het onderhoudsboekje en laat je auto regelmatig onderhouden om er zeker van te zijn dat hij soepel en zuinig blijft rijden.

  Combineer trips

  Motoren en katalysatoren op een correcte bedrijfstemperatuur veroorzaken veel minder luchtvervuiling, dus het samenvoegen van meerdere kortere trips tot één langere kan een groot verschil maken. Gebruik voor korte afstanden het openbaar vervoer of de fiets, of ga te voet. Boodschappen of andere bagage kan ook op de fiets meegenomen worden met een rugzak of op de bagagedrager.

Contact a dealer about a service