06/2019

Mitsubishi Dendo Drive House: nooit stroom tekort

Mitsubishi Dendo Drive House, dat is een ecosysteem dat elektrische energie kan produceren, opslaan en delen tussen de auto, het huis en het stroomnetwerk. Eind dit jaar komt het pakket op de markt.

Mitsubishi wil zijn geëlektrificeerde aanbod boven de auto uittillen met de oplossing Dendo Drive House, die in de loop van dit jaar 2019 ook naar Europa komt. Het concept moet elektrische of plug-in hybride auto’s tot een deel van de algemene energie-infrastructuur omvormen.

Van zonnepanelen naar auto

Concreet vormt het aanbod van de Japanse autobouwer een volledig pakket, met daarin een geëlektrificeerde auto (vandaag is dat de plug-in hybride Outlander PHEV) en een tweerichtingslader, maar ook zonnepanelen voor op het dak van je huis en een statische batterij om stroom te stockeren. Een slim energiemanagementsysteem past de interactie van de onderdelen aan in functie van de stroombehoefte van het moment.

Intelligente sturing

De bedoeling is uiteraard om de zonnepanelen te gebruiken om de statische batterij van het huis en, indien mogelijk, die van de geëlektrificeerde auto overdag op te laden. Vervolgens kan die stroom ’s nachts of wanneer elektriciteit meer kost worden ingezet om de woning te voeden zonder iets van het netwerk te moeten aftappen. Tijdens stroompannes moet het zelfs een zekere onafhankelijkheid van het net mogelijk maken: de statische batterij vangt de eerste black-out op, en als die uitgeput raakt, kan de Outlander PHEV zijn benzinemotor starten en als generator werken.

Volledige formule

De formule zal door Mitsubishi-verdelers worden aangeboden als een totaalpakket, met niet alleen de aankoop maar ook de installatie en het onderhoud van alle onderdelen van het systeem inbegrepen.